Dahlbergsvagnen

 

Nedanstående text är under arbete. Uppgifterna är tyvärr ej kompletta men ska förhoppningsvis gå att komplettera och verifiera. /Tobias.

 

Historien är berättad av Bertil Ahlström 2009, då jag fick låna vagnen av honom för att visa upp den under Östgötadagarna.

IMG_0693

Denna vagn är byggd av KW Dahlberg, troligtvis på 1920-talet. Vagnen byggdes som en bredlötesvagn, d.v.s. trähjul med tre tum (7 1/2 cm) breda järnringar. Priset lär ha varit c:a 500:-. Vem som beställde vagnen är osäkert men Bertils far, Erik Ahlström köpte vagnen efter Wärnberg i Ubbetorp hösten 1946. Erik anlitade Björsäters smidesverkstad 1952 för att modifiera vagnen med de gummihjul som än idag bär upp ekipaget.

1963 då Erik slutade, såldes vagnen till Byrums gård. Då Sven Wärnelius i sin tur sålde vagnen var det just Bertil Ahlström som stod som lycklig köpare.

Bredlöteshjul att jämföras med gummihjulen från 1952.Notera att bommen har flera lägen för att ändra hjulbasen.Hästvagnsring från Goodyear.
Vagnen ser enkel ut vid första anblicken men är i sin konstruktion ganska snillrik. Grindarna och flaket kan enkelt monteras bort och ersättas med timmerbankar för skogskörning. Hjulbasen kan justeras för bästa framkomlighet och vagnen är självklart utrustad med bromsar.

IMG_0701 IMG_0697

 

Comments are closed