Fjärde generation

Jag heter Tobias Dahlberg och är en glad smidesentusiast. Att lära mig att smida har alltid varit en dröm för mig. Jag har ofta fantiserat om vem min farfar var då han gick bort innan jag föddes. Lite historier har jag naturligtvis fått höra men det jag tycker är roligast är att han skulle fyllt 70 år den dag jag föddes.

Mitt smidande började i slutet av sommaren 2006 då jag fick möjlighet att vara i smedjan som då ägdes av min farbror Olof. Det enda jag behövde göra var att laga kåpan till ässjan då den rostat sönder under senare år. Tack vare en kombination av bra böcker, tips och råd från Olof och en skaplig förmåga att översätta teori till praktik så var smedjan öppen redan i början av september 2006 under östgötadagarna. Det var naturligtvis inte något avancerat smide men atmosfären väckte många besökares minnen till liv.

187947-jpgFoto: Lotta Willsäter.

Under slutet av 2010 fick jag erbjudande att köpa smedjan och i och med det har ännu en dröm gått i uppfyllelse!

Min ambition är att smedjan ska vara ett levande museum som visar folk hur det gick till förr i tiden när vi inte hade lika avancerade redskap och maskiner. Jag känner en stor respekt för mina förfäder då jag tittar på saker de gjort som jag troligtvis aldrig kommer att kunna lära mig att göra, men kommer jag en bit på väg och har roligt under tiden så når jag i alla fall det mål jag har idag.

Läs gärna Lotta Willsäters artikel i Corren från hösten 2007.

Comments are closed